2 december – Speculaas met Sinterklaas

door Karin 4 reacties
strooigoed

Speculaas en Sinterklaas; de twee gaan hand in hand en er is niets leukers dan speciaal voor Sinterklaasavond iets zelf te maken om te serveren. 
Ik heb drie receptjes voor je gevonden om te genieten van een heerlijk avondje! 

Speculaasbrokken
Benodigdheden: oven, bakblik, bakpapier, beslagkom, spatel. 

Ingrediënten: 
125 gr. bruine basterdsuiker
150 gr. ongezouten boter (zacht)
200 gr. bloem
20 gr. speculaaskruiden
50 gr. grofgehakt amandelschaafsel
5 gr. bakpoeder
snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten in een beslagkom en een spatel tot een egaal deeg. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 4 mm dik, tussen 2 vellen vetvrij papier. Leg het deeg op het bakblik en verwijder de bovenste laag papier.
Bak in ca. 30 min. af. Laat de speculaas licht afkoelen en snij in iedere gewenste vorm.

Speculaas muffins 
Benodigdheden: oven, muffinvormpjes, beslagkom, spatel. 

Ingrediënten (voor 12 muffins): 
300 gram bloem
2 tl bakpoeder
120 gram suiker
4 tl speculaaskruiden
120 gram gesmolten boter 
2 eieren
250 ml melk
2 tl vanille-extract
60 gram schuddebuikjes 
50 gram gehakte amandelen
Geschaafde amandelen om mee te decoreren

Bereiding
Roer in een kom de bloem, bakpoeder, suiker en speculaaskruiden door elkaar. In een andere kom meng je de boter, eieren, melk en vanille-extract door elkaar. Voeg de droge ingrediënten aan de natte toe en spatel tot een beslag.
Voeg de stukjes speculaas en gehakte amandelen toe aan het beslag en spatel dit door elkaar. Verdeel het beslag over de vormpjes en strooi hier de extra schuddebuikjes en geschaafde amandelen overheen. Bak de muffins gaar in 20 minuten op 200 graden. 

Arretjescake met kruidnoten 
Benodigdheden: taart- of cakevorm, spatel, mengkom, een klein kookpannetje. 

Ingrediënten: 
200 gram kruidnoten (truffel of chocolade kruidnoten mogen ook!) 
150 gram roomboter
200 gram bruine basterdsuiker 
60 gram cacaopoeder
50 gram pure chocolade

Bereiding
Vet eerst even de bakvorm in. Het mengsel bestaat uit twee delen.
1. Meng het cacaopoeder en de bruine suiker met elkaar in een beslagkom.
2. Smelt in een pannetje op laag vuur de roomboter. Wanneer de boter is gesmolten, haal je de pan van het vuur en laat je de pure chocolade hier in smelten.
Vervolgens voeg je beide delen samen in een mengkom. Dan kunnen de kruidnoten erbij. Alles is nu netjes verdeeld. Giet het goedje in de vorm. Nu kan de vorm de koelkast in en moet het geheel 2 tot 3 uur opstijven. Even wat eerder beginnen dus, maar dan is het wel echt smullen tijdens Sinterklaas avond!  

Wat denk je ervan? Ga jij aan de slag met deze baksels? Of heb je misschien een ander lekker recept? Laat het mij weten in een reactie! 

 

Er zijn 4 reacties

  1. Helga zegt:

    Heerlijk allemaal!!! Ik ben echt een snoepers!

  2. erica schaper zegt:

    lekker vooral die arretjes cake orgineel

  3. Jetje zegt:

    Oeh lekker, ga ik dir weekend proberen!

  4. Irene Niec zegt:

    Lekker hoor, dat ga ik ook maken.

Plaats een reactie

  • (verplicht)
  • (verplicht, wordt niet op de site getoond)

Scroll naar boven