storelocator-icon Winkels
Alle winkels

Spijkerbroek wassen; alles wat je moet weten
Het makkelijkste is natuurlijk alles op één hoop en hup de wasmachine in! Maar, helaas vinden niet alle kledingstukken dat even fijn. Met name delicate items, zoals van wol en zijde, en verschillende kleuren dien je aparte wasbeurten te geven. En ja, ook die spijkerbroek behoeft zo zijn eigen wasregime om hem goed schoon te maken én hem zo lang mogelijk mooi te houden. Hier lees je de beste adviezen hoe je je spijkerbroek moet wassen...

Hoe was je een spijkerbroek?

Het is was-tijd! Dit zijn onze top tips hoe een spijkerbroek te wassen.

 • Of je jeans nu nieuw of oud is, een spijkerbroek wassen doe je altijd binnenste buiten. Dit voorkomt dat de kleur snel vaal wordt. Vergeet ook niet ritsen en knopen te sluiten.
 • Gebruik een vloeibaar wasmiddel dat erop gericht is om (donkere) kleuren lang mooi te houden. Deze neutraliseren chloor in water wat kleuren sneller verbleekt. Tegenwoordig zijn er ook speciale wasmiddelen voor jeans. Een uitkomst!
 • Let op: niet alle jeans zijn geschikt voor het gebruik van wasverzachter, kijk daarvoor op het label van je jeans.
 • Jeans wassen doe je bij voorkeur op een ‘fijn’ en kort wasprogramma én op een lage temperatuur (30 graden). Twijfel je? Lees dan goed het label binnenin je jeans en volg deze instructies.
 • Jeans gaan het langste mee als je ze niet in de droger stopt. Hang ze vochtig op - aan de tailleband, trek ze terug in vorm, strijk de kreukels eruit en je zult zien dat ze perfect opdrogen. Veelvuldig drogen in de droger kan je jeans doen krimpen en beschadigt de stretchvezels.
 • Verwijder vlekken uit jeans voor het wassen. Gebruik een speciale vlekverwijderaar gericht op het type vlek en laat dit even intrekken.
 • Separeer je lichte spijkerbroeken van je donkere jeans en was ze apart. Hele donkere jeans geven tijdens de eerste wasbeurten met regelmaat af, waardoor je lichte spijkerbroeken vlekken kunnen krijgen.
 • Nieuwe donkere jeans kunnen ook tijdens het dragen afgeven aan je andere kledingstukken of aan stoelen of banken. Dit kun je testen door een stukje witte stof tegen je donkere broek te wrijven. Je nieuwe spijkerbroek wassen met azijn (een kopje natuurazijn is voldoende) voor het dragen voorkomt dit.
 • Feit of fabel: spijkerbroek wassen overbodig

  Sommigen mensen zweren erbij dat je een jeans alleen met de hand moet wassen en sommigen zeggen juist spijkerbroeken niet te wassen. Hoe waar is dit? Jeans niet wassen is net zo’n slecht idee als je andere kleding geheel niet wassen. Kleding wordt hoe dan ook vuil (zichtbaar en niet zichtbaar) en krijgen luchtjes. Het beste wat je kunt doen is je jeans zo min mogelijk wassen. Scheelt ook nog eens water! De kleur van je spijkerbroek is namelijk vrij gevoelig voor het wassen. Hoe vaker je hem dus wast, hoe sneller hij vaal wordt. Experts adviseren daarom om je jeans om de 3 tot 4 dragingen te wassen. Tussendoor opfrissen kun je door je spijkerbroek buiten te hangen of te stomen met een linnenspray en handstomer. Wil je je broek toch een reinigingsbeurt geven, maar is hij niet vies? Of heb je hem net een dag aan, maar ruikt hij naar de bbq van die avond? Leg hem dan een nachtje in de vriezer. Dit doodt ook net zo goed bacteriën en verwijdert ongewenste luchtjes.

  Alvast inspiratie opdoen?

  Klik hieronder om de totale collectie te bekijken.

  Voeg toe aan startscherm

  Om deze website aan je startscherm toe te voegen, klik op .