Kerststol

Deze klassieker mag straks niet ontbreken bij het kerstontbijt! Lekker met roomboter en een beetje poedersuiker...


Ingrediënten 
500 gr tarwebloem
50 gr suiker
1 tl kaneel
15 gr gedroogde gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien
Blokje boter om te bestrijken

​Vulling
60 gr gehakte pecannoten
20 gr sinaasappelrasp
25 gr sukade
60 gr rozijnen
40 gr krenten
250 gr spijs
1 ei
1 tl citroenrasp

Extra: Keukenmachine, kom en theedoek

Bereiding

Meng de bloem, suiker, gist, kaneel, zout met het water en de melk. 
Met de keukenmachine kneed je hier het deeg van.  Voeg tussendoor stuk voor stuk de roomboter toe. Kneed tot een licht plakkerig deeg. Leg het vervolgens een uur te rusten in een ingevette kom met een vochtige theedoek erover om te laten rijzen (niet in de koelkast!!). Het deeg is nu verdubbeld in grootte. 

Meng de noten, sukade, de sinaasappel en de krenten en rozijnen. Maak het deeg vrij van de lucht die er in zit en verdeel het mengsel over het deeg en kneed het er voorzichtig doorheen. Maak er een bal van en laat even staan. Mix nu de amandelspijs met het ei en citroen en maak er een lange rol van. Maak een rechthoek van het deeg en leg de rol spijs in het midden. Vouw voorzichtig ⅓ deel over de rol en vouw dan het andere stukje er overheen. Druk de randen aan. Leg de stol alvast op een bakplaat met bakpapier. Leg de theedoek er overheen om een uur te laten rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de stol 25 minuten in het midden van de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak hem nog een 15 minuten af. Bestrijk de stol met het blokje roomboter (dat smelt dan). Serveer met poedersuiker en roomboter.

Chocolademelk

Na een lange wandeling (of shopsessie) heb je dit wel verdiend! met een Extra grote toef slagroom natuurlijk....

 

Ingrediënten
Voor 1 mok:

1 el suiker

2 el cacao

200 ml melk

Bereiding basisrecept:

Meng de suiker met de cacao in een beker. Voeg een klein scheutje water toe en roer goed door tot je een egaal donkerbruin papje hebt. Schenk de melk erbij en roer goed door.

 

3x Chocolademelk variaties: 

1. Choco-pinda
Voeg aan het basisrecept een eetlepel pindakaas toe.

2. Choco-mint
Voeg aan het basisrecept een halve eetlepel vanille extract en een halve eetlepel pepermunt extract.

3. Choco-caramel-zeezout
Voeg aan het basisrecept een snufje zeezout toe. Caramelsaus over de toef slagroom en voilá.

Kerstkoekjes

Samen kerstkoekjes bakken met kinderen of kleinkinderen (of bak ze gewoon lekker voor jezelf!). Zo kom je wel in de kerstsfeer!  

 

Ingrediënten

125 gram boter
180 gram suiker
1 ei
8 gram vanillesuiker
200 gram bloem
snuf bakpoeder
snufje zout  
glazuur en versiersels  

Bereiding

Eerst moeten alle koude ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Voeg je ei toe en meng dit er doorheen. Zeef de bloem en zout en voeg toe totdat je een stevig deeg hebt. Laat het nu een uurtje koelen in de koelkast. Hoe kouder het deeg de oven in gaat, hoe beter het zijn vorm behoudt tijdens het bakken. Haal het deeg uit de koelkast en zet vast de oven aan op 180 graden. Steek nu de koekjes uit in de gewenste vorm.